S’inaugura el segon Ateneu de Fabricació a Ciutat Meridiana

La intenció és posar les noves tecnologies al servei de la ciutadania i les seves necessitats 

El segon Ateneu de Fabricació 3D de tota Barcelona es va inaugurar el passat dissabte a Ciutat Meridiana. El principal objectiu d’aquest tipus d’espais és formar la ciutadania en l’ús d’una tecnologia que sempre ha estat reservada a l’àmbit empresarial. A més, també hi ha el propòsit de rellançar alguns sectors i crear nous llocs de treball. L’Ajuntament té previst obrir-ne un a cada districte i acabar creant una xarxa d’ateneus.

IMG_6742-1024x681

Un nen manipula una impressora 3D / Fotografia: Ajuntament de Barcelona

Durant tot el matí de dissabte, molts veïns de la zona nord de Nou Barris van voler presenciar en viu la inauguració del segon Ateneu de Fabricació de la ciutat i s’hi van acostar per poder experimentar amb les màquines i impressores 3D. El centre va organitzar una sèrie de tallers familiars per iniciar els més petits en la construcció i la fabricació digital. Cap als volts de les 13 h l’alcalde Xavier Trias va inaugurar el nou cercle de fabricació.

Els Ateneus de Fabricació són com una espècie de biblioteques però, enlloc d’oferir continguts literaris, estan destinats a posar en pràctica la tecnologia per cobrir les necessitats més quotidianes dels ciutadans. Són espais multidisciplinaris, oberts al barri, amb dos eixos principals: impulsar l’ocupació i posar a l’abast de tothom l’aprenentatge digital i tecnològic. Des de la xarxa d’Ateneus de Fabricació s’ha posat en marxa un programa pedagògic per començar a introduir aquest tipus de coneixements entre els més petits a les escoles del barri.

Aquests espais estan pensats per a tota la població, independentment dels coneixements en fabricació digital 3D. Els Ateneus volen atendre les persones i formar-les en una tecnologia que cada vegada està cobrant més importància. D’aquesta manera, es pretén oferir la oportunitat que qualsevol ciutadà pugui reparar-se pel seu propi peu, per exemple, una nansa trencada de la nevera o una pota d’una cadira, evitant així haver de substituir l’objecte avariat per un de nou. L’Ateneu, per tant, promou un consum sostenible, ja que dóna la possibilitat que, a través de les impressores 3D, la ciutadania pugui fabricar-se objectes de decoració o de la llar sense la necessitat de desplaçar-se a una botiga.

Famílies participant en els tallers de construcció / Fotografia: Ajuntament de Barcelona

Famílies participant en els tallers de construcció / Fotografia: Ajuntament de Barcelona

El nou Ateneu, de la mà de Barcelona Activa, ha posat en marxa dos plans d’ocupació. En el primer pla es formaran 5 persones perquè s’encarreguin de dinamitzar l’equipament del centre. El segon pla d’ocupació es destinarà a formar professionals del sector de la construcció (pintors, paletes, fontaners, electricistes…) que portin a l’atur com a mínim dos anys. Se’ls oferirà un ensenyament teòric i pràctic per actualitzar els seus coneixements i apropar-los a la fabricació digital i les noves tecnologies de tal manera que tinguin un ventall més ampli de possibilitats per tornar a inserir-se en el mercat laboral.

La Fundació CIM, una institució d’enginyeria adjunta a la Universitat Politècnica de Catalunya, ha col·laborat amb l’Ateneu mitjançant la cessió d’impressores 3D. Per altra banda, hi ha previst per l’any que ve iniciar un màster en fabricació digital, a través d’un acord amb l’Insitut Europeu del Disseny.

L’Ajuntament treballa per crear una xarxa d’Ateneus de Fabricació per tota Barcelona. De moment, les Corts i Nou Barris ja disposen del seu centre de fabricació 3D. En els pròxims dos anys, hi ha previsions d’obrir vuit centres més a diferents districtes de la ciutat: Sarrià – Sant Gervasi, Sant Martí i Gràcia seran els següents. La iniciativa està inscrita dins el marc estratègic de Barcelona Smart City.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s