La UE escull Barcelona per desenvolupar un projecte pilot de robots urbans

Barcelona, després de ser nomenada aquest any Capital de la Innovació, es ratifica una vegada més com a referent mundial en solucions intel·ligents

La UE posarà en marxa a la capital catalana un projecte pilot de robots urbans per inspeccionar la xarxa de drenatge urbà i clavegueram del subsòl. La iniciativa, promoguda des de l’Ajuntament de Barcelona, ha estat seleccionada dins del programa d’innovació de la Unió Europea ECHORD++ (European Clearing House for Open Robotics Development Plus Plus). Es tracta d’un repte que han d’acabar resolent tots els assentaments urbans pel qual encara no s’ha trobat cap solució tecnològica.

La proposta, impulsada des d’Hàbitat Urbà, pretén facilitar els treballs d’inspecció de la xarxa de drenatge i impulsar la recerca d’un sistema innovador inscrit en el marc estratègic de les smart cities. Mitjançant la implantació d’aquests robots intel·ligents, l’Ajuntament intentarà posar fi a les dures condicions de foscor, humitat, fortor i poca ventilació amb què es troben els operaris. En aquest sentit, el cap del servei d’inspecció i neteja del clavegueram de Barcelona, Josep Garriga, ha manifestat que “la introducció de les noves tecnologies en aquestes inspeccions permetran al treballador tenir accés a zones a les quals actualment no pot arribar”.

Aquesta necessitat plantejada per l’Ajuntament ha agradat al programa d’innovació i robòtica de la UE, que ha seleccionat les clavegueres de Barcelona per obrir un concurs internacional perquè empreses i centres de recerca dissenyin robots capaços d’inspeccionar el subsòl. El primer pas ha estat una visita guiada per Garriga amb alguns dels interessats per participar en aquest repte. El robot haurà de ser capaç de mullar-se, detectar sediments, moure’s per galeries estretes, etc. Un dels interessats ha comentat que “hem estat pensant en plataformes toterrenys que puguin desplaçar-se per terra, volar i submergir-se”. Ha conclòs que “és complicat, perquè cada vegada que ens trobem amb una nova dificultat en el clavagueram la plataforma canvia en la nostra ment”.

El consorci europeu ECHORD++ està inscrit dins el programa FP7 de la Unió Europea, amb l’objectiu principal de promoure la innovació entre les administracions, les universitats, els centres d’investigació i la ciutadania, amb la indústria i els robots com a principals encarregats de fer més fàcil la vida a les persones.

El període per presentar els projectes de robot s’obre el 15 de desembre. A la primavera de l’any vinent, es donarà a conèixer el prototip de robot guanyador, que s’acabarà de desenvolupar el 2018.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s