8 empreses es disputaran la ‘Barcelona intel·ligent’

El sitema operatiu que controlarà la ciutat gestionarà milers de dades per prendre decisions més ajustades a les necessitats reals de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona ha seleccionat 8 empreses que participaran en un concurs públic en què competiran per liderar la instal·lació d’una plataforma tecnològica urbana que actuarà com a “sistema operatiu” de la ciutat. El consistori buscarà millorar la gestió dels serveis que ofereix i crear-ne de nous en funció del que passa a la ciutat.

“Es tracta de guanyar flexibilitat, en temps de resposta i en satisfacció ciutadana, i per això és necessari disposar d’un “cervell” que ajudi a analitzar en temps real tota la informació de la ciutat: trànsit, denúncies, comentaris en xarxes socials, natalitat, impostos…”, expliquen fonts coneixedores del projecte. L’Ajuntament ja va seleccionar sis empreses l’any passat perquè demostressin les seves capacitats per liderar aquest projecte. Ara, d’aquestes sis propostes sortirà l’escollida per a construir el futur sistema operatiu de la ciutat, City OS.

Les vuit empreses que competiran, soles o en Unió Temporal d’Empreses (UTE), són Abertis Telecom i Accenture (en UTE); T-Systems; Cofely; Capgemini i Schneider (també en UTE); IBM; i Indra. El consistori barceloní està ultimant el projecte i s’espera que al llarg d’aquest mes de gener es publiqui el plec definitiu. El contracte rondarà els dos milions d’euros per dos anys i la posada en marxa d’aquesta iniciativa convertirà Barcelona en la quarta gran ciutat espanyola que emprèn un projecte d’aquest tipus, després de La Corunya, Madrid i València.

Les empreses que aposten per la capital catalana saben del potencial d’aquest nou mercat, el de les smart cities, que es preveu que mogui uns 87.000 milions fins el 2020, segons Sogeti, empresa tecnològica espanyola. La iniciativa de Barcelona és seguida de molt a prop per Copenhagen, que també està implantant un sistema semblant.

A les reunions entre l’Ajuntament de Barcelona i les empreses que es disputaran la concessió del contracte també s’han tractat temes de negoci sobre com poder explotar el sistema operatiu, ja que una de les intencions del consistori és que City OS pugui ser utilizat per altres ciutats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s