El 2014, l’any de l’apogeu de la Barcelona intel·ligent

L’any que hem deixat enrere s’ha convertit en un dels més exitosos pel que fa a la incorporació de serveis smart a la ciutat

Sensors que indiquen a través d’una aplicació mòbil on hi ha aparcament, pintures que absorveixen gasos contaminants o pisos equipats per fer la vida més fàcil a la gent gran. Són solucions innovadores que semblen venir del futur però que ja es poden palpar a Barcelona, amb l’afany que sigui una ciutat més sostenible i còmode per a les persones.

Estant de l'Ajunta

Estant de l’Ajuntament de Barcelona a la IV edició de l’Smart City Expo World Congress / Fotografia: Martí Cercavins

És evident que el 2014 ha estat l’any que ha viscut l’auge de la Barcelona smart city. Al llarg de tot aquest any, s’han posat en marxa molts serveis innovadors i iniciatives que giren al voltant de les noves tecnologies, tot per millorar el benestar i el dia a dia dels barcelonins. Projectes com el Bicing elèctric, el nou enllumenat intel·ligent del Paral·lel o un pàrquing intel·ligent a les Corts ja són una realitat. Aquestes noves solucions no només estan totalment orientades a les noves tecnologies, sinó que a més estan pensades per ser el màxim de respectuoses amb el medi ambient.

Aprofitant les obres de reurbanització del Paral·lel, l’Ajuntament no ha dubtat en tirar endavant uns fanals intel·ligents que permetran assolir un estalvi energètic del 30%. A més, es tracta d’un enllumenat que incorpora un sistema de telecomunicacions amb sensors de comptatge i punts de connexió wi-fi. No obstant, l’smart city és molt més que una il·luminació intel·ligent. Són també els nous panots que s’estan instal·lant a la Diagonal o la nova pintura que s’aplica a la Ronda de Sant Pau per dibuixar les marques vials, que està feta amb materials intel·ligents que absorveixen el CO2 del trànsit i són antilliscants.

Aquest nou concepte de ciutat treballa per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans i garantir un desenvolupament social, econòmic i urbà sostenible. Un dels serveis destinat directament al benestar de la ciutadania és la teleassistència municipal, que consisteix en cases sensoritzades que avisen de fugues d’aigua i gas o manca de moviment al domicili. Si hi ha qualsevol situació anòmala, els serveis socials es posen en contacte amb l’usuari. Es tracta d’un servei especialment destinat a la seguretat de la gent gran que viu sola. Precisament per combatre la soledat d’aquestes persones, també s’està desenvolupant el projecte Vincles, la primera plataforma digital del món que manté connectades les persones que viuen soles amb el seu entorn, a través de les noves tecnologies.

Però no tots els serveis són percebuts pels barcelonins. El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, encarregat de gestionar totes les iniciatives smart de la ciutat, destaca també millores que no es noten però que estan relacionades amb la gestió de la qualitat de l’aire i el soroll, sensors que hi ha ubicats per tot arreu, el comptatge de persones i de vehicles, etc.

A més, Barcelona està molt ben posicionada en el panorama mundial de les smart cities. El 2014 va acollir la celebració de la IV edició de l’Smart City Expo World Congress, amb rècords de participació i presentació de projectes. L’any passat també va ser escollida Capital de la Innovació per la Comissió Europea i recompensada amb 500.000 de premi. Aprofitant aquesta condició, la Ciutat Comtal va celebrar un altre congrés de ciutats intel·ligents, la primera edició del City Innovation Summit, que va resultar molt exitosa i productiva. Barcelona smart city no té límits i va a més. És un referent mundial en el marc de les ciutats intel·ligents i tot apunta que l’any 2015 serà testimoni de moltes més propostes innovadores.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s