Els fanals del futur il·luminaran el Paral·lel

Els nous punts de llum multifunció seran la culminació de la reforma de l’avinguda

L’Ajuntament ha posat en marxa la col·locació de 182 fanals smart a l’avinguda del Paral·lel. Es preveu que el nou enllumenat, desenvolupat per l’empresa Philips, estigui llest pel març del 2015. Els nous fanals intel·ligents incorporaran la tecnologia LED i substituiran els antics llums.

Aspecte actual d'un dels fanals intel·ligents / Fotografia: Martí Cercavins

Aspecte actual d’un dels fanals intel·ligents / Fotografia: Martí Cercavins

La implantació d’aquesta nova tecnologia multifunció ofereix possibilitats infinites: des de la projecció de motius ornamentals al paviment fins a la incorporació de sensors mediambientals, punts de connexió wi-fi, semàfors o radars comptadors. A més, afavoreix l’estalvi energètic, optimitza la sensació lumínica del carrer i incrementa la seguretat i la visibilitat dels vianants i els ciclistes.

El disseny de les anomenades “columnes Paral·lel-BCN” ha corregut a càrrec de l’Àrea Metropolitana de Catalunya (AMC). El model, nou metres d’altura i amb una forma minimalista, porta al seu interior una caixa d’alimentació i diverses connexions. S’han creat dos prototips de fanals, uns amb forma de L invertida, per il·luminar la calçada i la vorera, i els altres amb forma de I, per a les places i els passos de vianants.

La substitució d’aquesta nova tecnologia lumínica LED pels antics llums de descàrrega de vapor de sodi suposarà un estalvi energètic del 40%. El projecte està liderat pel programa de l’empresa neerlandesa Philips, City Touch, que dóna la possibilitat de regular la intensitat del la llum punt a punt, podent produir més calidesa a la vorera i menys a la calçada. Els fanals smart portaran instal·lats un total de 151 projectors RGB, per projectar imatges fixes i llum amb una finalitat merament decorativa.

La implantació del nou enlllumenat queda inscrita dins la primera fase del  projecte d’ordenció i revitalització del Paral·lel. Així doncs, els nous fanals se sumen a la creació de sis places als encreuaments del costat de l’Eixample i l’ampliació dels passos de vianants. La inversió d’aquesta primera fase ha estat d’uns 8,1 milions d’euros, cofinançada per AMC i l’Ajuntament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s