Barcelona es troba en un moment de plena implantació de les noves tecnologies i de projectes innovadors. Entrevistem a Cristina Miró, la responsable de l’oficina de projectes smart de la ciutat.
Des de quan s’està apostant tan fort per ser una ciutat intel·ligent?
El concepte d’intel·ligent i innovació ha estat sempre present a Barcelona, però la tendència d’orientar les noves tecnologies per millorar la qualitat de vida de les persones s’ha iniciat fa uns quants anys.
És l’alcalde Jordi Trias el pioner de Barcelona Smart City?
Podríem considerar que si, perquè quan Trias va sortir elegit el 2011 com a alcalde es va decidir apostar fort per les noves tecnologies i la innovació. L’encarregat de liderar els projectes smart va ser Antoni Vives, tercer tinent d’alcade d’Hàbitat Urbà. La primera mesura de Vives va ser unificar tots els departaments en un de sol, Hàbitat Urbà, que és la tinència que s’encarrega de la ciutat com a tal. Des d’aquest moment, es va decidir utilitzar la tecnologia per transformar la ciutat.
Per tant, és a partir del 2011 que Trias decideix optar per la tendència smart. Aquesta feina la va delegar a Antoni Vives, que coordinar tots els departaments per tal de posar en marxa les diverses iniciatives intel·ligents. Així doncs, Vives va haver d’unificar tots els departaments per anar tots a una en el propòsit de convertir Barcelona en una ciutat smart de referència mundial. Després, es va assignar Josep Ramon Ferrer com a director d’estratègies TIC de l’Ajuntament.
Quin és aquest ens sota el qual s’agrupen tots els departaments de projectes intel·ligents?
Hàbitat Urbà, que és una de les 5 tinències de l’Ajuntament. Des d’aquesta tinència es plantejen idees per millorar la ciutat i, des del 2011, s’ha focalitzat la línea estratègica de la ciutat cap a les ciutats intel·ligents. Sense deixar de banda les necessitats de sempre, s’està intentant que els nous projectes vagin en aquesta direcció tan innovadora.
Quins són els projectes en què està treballant actualment l’Ajuntament?
Constantment s’estan fent coses en aquesta línia. Ara, hi ha en marxa la sensorització dels aparcaments d’una àrea de les Corts per facilitar la recerca d’aparcament dels usuaris mitjançant una app mòbil i fer estudis sobre la disponibilitat dels aparcaments. També s’està treballant en una nova aplicació mòbil que permetrà als transportistes que aparquin a les zones de càrrega i descàrrega calcular l’hora d’estacionament i de sortida a través d’una app. Constantment s’està ampliant la tramitació i la gestió electrònica, s’estan obrint les dades al públic (Open Data), s’està provant una plataforma de sensors que recull dades al llarg de la ciutat, etc.
Quina considera vosté que és la iniciativa smart estrella de l’Ajuntament?
Una de les grans iniciatives són els Ateneus de Fabricació (AdF). Des de l’Ajuntament, es vol crear una Xarxa d’Ateneus que permeti als ciutadans conèixer la fabricació digital i construir-se els seus propis projectes.
També hi ha el projecte de superilles, que són com microurbanitzacions que hi ha a la ciutat que el que es pretén és aplicar projectes smart a petita escala en barris. Paral·lelament hi ha l’Urban Lab, que dóna la possibilitat a empreses innovadores de testejar les seves iniciatives per implantar a la ciutat.
Enllaçant amb això de l’Urban Lab, com va començar la creació de la zona 22@?
Això va començar abans de Trias, el 2008. Es va decidir convertir aquesta àrea de fàbriques i una mica abandonada i donar-li una nova cara. La idea va ser atreure empreses perquè hi poguessin establir les seves seus de recerca i desenvolupament.
Quin impacte internacional té Barcelona com a ciutat intel·ligent?
Barcelona té diversos convenis amb regions de l’estranger i empreses internacionals. Després de la celebració de la quarta edició de la Smart City Expo World Congress, Barcelona ha firmat un acord amb Santiago de Chile i Kyoto i s’ha renovat un conveni amb Yokohama per tot el tema d’intercanvi d’informació i coneixements en el món de els smart cities. Els acords amb empreses no són només a nivell mundial, sinó també a nivell local: empreses noves, start-ups, etc.
Creu que si Trias no surt de nou escollit com a alcalde se seguirà invertint tant en projectes intel·ligents?
Bé, ara l’Ajuntament es troba en un moment de mostrar resultats, podríem considerar que ja em superat una primera etapa de posada en marxa de projectes, i ara toca posar realment al servei del ciutadà totes aquestes idees. Jo no crec que la qüestió depengui de si segueix o no Trias, sinó que en funció dels resultats els barcelonins mostraran satisfacció o descontentament amb les iniciatives intel·ligents. Llavors serà quan el següent alcalde decidirà si seguir o no amb aquesta direcció.
De fet el concepte de smart city és imprescindible, ja que es tracta de seguir les tendències del moment, significa idear projectes nous, innovadors, sostenibles i eficients.
Sempre es diu, des de l’Ajuntament, que Barcelona Smart CIty està al servei de les persones. No hi ha també una clara intenció de fer negoci?
És evident, no t’ho puc negar. De fet els dos eixos en què s’orienta el marc estratègic de Barcelona Smart City són, per una banda, millorar el nivell de vida de les persones i, per altra banda, fomentar el progrés econòmic de la ciutat. Una cosa porta a l’altra, sinó és impossible avançar com a ciutat. Cal mirar pel ciutadà, però a la vegada, el que pretenem és atraure empreses i aconseguir que vulguin instal·lar les seves seus a la ciutat. També volem impulsar la creació d’acords entre l’administració pública i empreses que puguin participar en els projectes intel·ligents. S’ha creat un nou model que busca atraure les companyies més innovadores de tot el panorama mundial. Si abans es posaven dificultats a aquest tipus de convenis, ara la mentalitat ha canviat i estem intentant facilitar aquests pactes.
De quina forma es facilita l’entrada d’empreses a la ciutat des de l’Ajuntament?
Aquesta nova mentalitat de la que et parlava consisteix en mostrar a les empreses els números de Barcelona, ser transparent amb elles i demostrar que la capital catalana és una ciutat solvent, en ple creixement. Estem intentant rforçar la marca Barcelona, que cada cop és més potent a nivell mundial. Aquí és quan entren en joc les empreses innovadores i les start-ups que decideixen apostar per la nostra urb.