Barcelona, capital de les ‘smart cities’

El congrés aplega més de 400 urbs i 40 delegacions internacionals 

IMG_5635

Smart City Expo World Congress / Fotografia: Martí Cercavins

Barcelona acull la quarta edició de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) en un punt de màxim desenvolupament intel·ligent a la ciutat. La cimera se celebra al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, entre el 18 i el 20 de novembre i reuneix més de 400 ciutats pioneres en solucions smart així com unes 200 empreses i centres tecnològics referents en el sector de la innovació. Els participants aborden reptes de futur en disciplines molt variades, des de la mobilitat fins a l’urbanisme, passant per l’eficiència energètica, la gestió demogràfica o l’economia del coneixement. En els últims anys les ciutats s’han omplert de dispositius i sistemes intel·ligents pensats per facilitar la qualitat de vida de la gent. L’SCEWC és ja el principal esdeveniment internacional sobre ciutats intel·ligents. Delegacions d’una quarantena de països visiten el saló per compartir coneixements i iniciatives smart i comprovar de primera mà quines solucions de les que ofereixen les 232 empreses participants poden resultar útils per a les seves ciutats. Països emergents com Brasil, Xina, Costa de Marfil, Índia, Indonèsia o Malàisia s’han donat cita al congrés amb grans projectes en urbanització i creació de serveis bàsics. El punt de màxima activitat de la fira és l’Smart City Plaça, una ciutat en miniatura que incorpora en 2000 cm2 una vintena d’aplicacions tecnològiques que il·lustren l’ideal d’smart city: sistemes de mobilitat, il·luminació i control mediambiental intel·ligent, plataformes d’accés a serveis públics… Hi ha, per exemple, plataformes per gestionar ciutats d’una manera global, en què un dirigent es pot asseure en una gran butaca i controlar tota la ciutat a través d’una pantalla tàctil. La idea és establir un control tecnològic sobre la ciutat, però per millorar la qualitat de vida de la població.

Entrada a l'Smart City Plaça / Fotografia: Martí Cercavins

Entrada a l’Smart City Plaça / Fotografia: Martí Cercavins

El sector de la mobilitat és un dels àmbits amb més propostes, tot i que inclou el handicap de la contaminació (el trànsit és el responsable del 28% de les emissions de CO2). En aquest sentit, mobilitat i sostenibilitat són dos conceptes que van pràcticament de la mà. L’empresa Indra, per exemple, presenta iSMOV, una plataforma que serveix per ajudar les ciutats a l’hora de crear polítiques d’intermodalitat: permet accedir a temps real a les congestions i es defineixen trajectes que cal seguir per evitar-les. Altres empreses com Abertis Telecom, encarregada de gestionar tota la xarxa Wi-Fi a Barcelona, està desenvolupant el projecte d’open data “iCity”. Per la seva banda, la companyia Scneider Electric ha creat un software que recopila i analitza dades de trànsit amb visualització dinàmica en temps real. Més enllà de tot això, està emergint amb força una nova manera de concebre les ciutats d’una forma global i conjunta. Es tracta de la realitat augmentada, que permet, per exemple, entrar en una botiga de mobles i veure, a través d’unes ulleres o una tauleta tàctil, com pot quedar al menjador de casa un moble o un sofà. En aquest sentit també treballa l’empresa Itglass, que desenvolupa aplicacions per a les Google Glass. Simplement amb l’ús d’aquestes ulleres, l’usuari pot saber on es troba l’estació de bus o metro més propera, sense la necessitat de tenir les mans ocupades. És un preludi de la manera com els ciutadans accediran a la informació de la ciutat en un futur. Tambe s’han posat a prova solucions que s’han pogut veure per primera vegada, com per exemple l’ús urbà de drones per a les emergències mèdiques. Aquesta idea ha estat desenvolupada per un alumne d’ESADE, Alfonso Zamorano, confundador de DEA Drones Barcelona. S’ha ajuntat amb el Servei d’Emergències Mèdiques per projectar una xarxa de drones que, equipats amb una càmera i un desfibril·lador, arriben a l’indret on es troba l’afectat en un temps màxim de tres minuts. El dron fa la funció del metge que es troba al centre de coordinació.

IMG_5642

Un dron sobrevola els estands de la fira / Fotografia: Martí Cercavins

A l’estand de l’Ajuntament de Barcelona, l’alcalde Xavier Trias ha formalitzat el contracte amb el president de la multinacional Adobe per Europa, Mark Zaplan. El conveni entre l’Ajuntament i el gegant de la tecnologia digital suposa un primer acord per impulsar el “City Branding Lab”, un projecte que permetrà innovar i experimentar solucions que afavoreixin la competitivitat de la ciutat així com la millora de la qualitat de vida dels ciutadans. El president d’Adobe ha destacat que “Barcelona i Adobe s’uneixen en un projecte comú en què utilitzaran les mateixes tècniques i la mateixa tecnologia per construir una marca diferenciada i oferir millors serveis als ciutadans”. Ha afegit que “un dels objectius és crear una marca digital per incentivar el comerç i atraure més turistes la ciutat”. Zaplan ha conclòs que “Barcelona és una ciutat líder en tecnologia i innovació i és un gran lloc on posar en marxa el City Branding Lab”. L’alcalde Xavier Trias, per la seva banda, ha valorat molt positivament l’associació entre Barcelona i Adobe. L’alcalde ha definit tots els avenços i innovacions smart com “la revolució del segle XXI”. També ha fet referència al gran creixement que ha experimentat l’SCEWC des de la primera edició i ha agraït a la fira la bona organització: “el congrés és una situació d’èxit i de futur, amb empreses i ciutats que venen aquí a exposar i compartir les seves innovacions”. Pel que fa a l’acord amb Adobe, Trias ha manifestat que la intenció “és posar la tecnologia al servei de les persones, ja que si no no serveix per a res apostar pel desenvolupament smart“.

IMG_5660

L’alcalde Xavier Trias i el president d’Adobe per Europa, Mark Zaplan / Fotografia: Martí Cercavins

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s