“L’objectiu de l’Ateneu és fabricar per a les persones”

Parlem amb Núria Martínez-Vernís, responsable del primer Ateneu de Fabricació de Barcelona, situat al districte de les Corts

IMG_5232

Interior de l’Ateneu de Fabricació de les Corts / Fotografia: Martí Cercavins

Què és un Ateneu de Fabricació?

És el primer Fab Lab públic en tot el món; un espai de col·laboració on els ciutadans, però també les entitats locals, les organitzacions, les universitats i les empreses s’impliquen en la realització d’activitats conjuntes d’innovació social amb el suport d’un laboratori de fabricació digital: un taller equipat amb programari i màquines de fabricació per a convertir les idees i conceptes en productes físics i útils per a la societat.

Quines activitats ofereix l’Ateneu de Fabricació?

Al ser el primer ateneu, servirà de prova de cara a la creació d’una xarxa més àmplia d’ateneus per tota Barcelona. De moment, hi ha tres programes pensats per a l’ateneu, però encara no estan tots del tot definits.

Podria explicar en què consisteix cada un d’aquests programes?

El programa pedagògic és el que està plenament implementat. Es porta a través del Consorci d’Educació de Barcelona. El centres educatius tenen al seu abast una visita guiada d’una hora i mitja durant la qual se’ls hi explica les possibilitats que tenen les màquines de l’ateneu, quines aplicacions poden tenir i en quins oficis es poden utilitzar. A més, també s’ofereix una formació en l’ús d’aquestes màquines.

L’objectiu bàsic d’aquest programa és exposar als nens un nou món de possibilitats de cara al seu futur laboral.

En aquest mateix programa també hi ha una secció anomenada “formació de formadors”. Consisteix en oferir una formació als professors de tecnologia de les escoles en la fabricació digital i l’ús de les màquines, amb la intenció de modernitzar l’ensenyament en l’àmbit de la tecnologia. Després els alumnes tindran la possibilitat de posar en pràctica la fabricació digital amb les màquines de l’ateneu, per fabricar qualsevol objecte que pugui ser necessari per a l’escola, com per exemple bancs per al pati o la senyalètica de l’escola.

El programa d’innovació social ha posat a prova mòdul bàsic d’aprenentatge per tal que persones sense cap coneixement sobre la fabricació digital puguin iniciar-se en aquest camp i adoptar-ne les nocions bàsiques. A més, també hi ha pensat organitzar un mòdul tècnic d’aprenentatge.

El programa d’innovació social té un altre projecte en procés per tal de donar a conèixer l’ateneu de Fabricació, anomenat Xarxa Co. Es va citar a la xarxa d’entitats del barri de les Corts i se’ls va demanar que proposessin reptes de barri i persones dinàmiques amb ganes, talent i idees per desenvolupar aquests reptes. El perfil d’edat era molt divers i alguns dels reptes que es van proposar va ser una motxilla energètica que a través de l’energia solar et permeti carregar el telèfon mòbil.

El programa incorporarà en el futur una nova iniciativa: el suport a projectes, per poder ajudar qualsevol persona que acudeixi a l’ateneu amb una idea o un projecte. Es valoraran tots aquells projectes que tinguin una viabilitat tècnica i econòmica, així com una reversió social, és a dir, que siguin útils per al col·lectiu de ciutadans del barri.

Per últim, el programa famílies, pensat per organitzar tot tipus de tallers al llarg de tot l’espai de l’ateneu els dissabtes: robòtica, drons, lego, impressores 3D, músic rumb, aplicacions de mòbil, etc. Tots els tallers pensats per a totes les edats i per realitzar en família.

Des d’on s’impulsa aquest projecte?

L’origen rau en la Xarxa d’Ateneus de Fabricació, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona en el marc estratègic de les Smart Cities, són els Fab Labs. A través de la Fab Lab Foundation, una xarxa de laboratoris de fabricació, s’han estipulat una sèrie de normes per tal de poder inserir els ateneus en aquesta xarxa, una de les quals és treballar amb codi obert, és a dir, penjar tots els dissenys a la xarxa perquè siguin accessibles per a tothom. D’aquesta manera és un projecte comú de coneixement i de transformació de la societat, ja que tothom té un lliure i gratuït accés als dissenys a la xarxa.

La iniciativa sembla molt positiva per a Barcelona, però res és gratuït en aquesta vida… Qui finança l’Ateneu de Fabricació de les Corts?

IMG_5227

Impressora 3D

En el cas d’aquest ateneu, el de les Corts, està finançat pel districte de les Corts juntament amb la Xarxa d’Ateneus de Fabricació que, al seu torn, està finançada per l’Institut Municipal d’Informàtica que, per la seva banda, està sostingut econòmicament per Hàbitat Urbà (Ajuntament de Barcelona).

Parlant de l’Ateneu de Fabricació de les Corts en concret, de quina maquinària disposa?

L’ateneu disposa d’impressores 3D, una impressora de resina, diverses talladores làser i tres fresadores.

En un context en què s’estan posant en marxa tot tipus d’iniciatives relacionades amb el concepte d’smart city, com creus que col·labora en aquest aspecte un ateneu de fabricació?

Nosaltres treballem i col·laborem perquè Barcelona esdevingui una ciutat autosuficient, de barris productius de velocitat humana i en el si d’una metròpolis hiperconnectada i d’emissions zero.

L’ateneu opera en pro de la economia social; per tant, s’intenta que els materials utilitzats siguin reciclats, que hi hagi el mínim malbaratament de materials, que hi hagi una igualtat de gènere pel que fa als treballadors, etc. L’objectiu final de l’ateneu és poder operar d’una forma més autònoma i acabar sent una àrea autosuficient i sostenible per exemple, de poder fabricar un objecte de forma autònoma. Des d’aquí defensem la idea del “millor que nou”.

L’ateneu pretén apropar a la gent del barri les noves tecnologies i la possibilitat de poder fabricar un objecte de forma autònoma o poder repara la peça d’un objecte avariat enlloc d’haver de comprar-la de nou.

Creixerà en un futur la Xarxa d’Ateneus de Fabricació?

La idea de l’Ajuntament no és, de moment, ubicar un ateneu de fabricació en cada barri de Barcelona. Se’n aniran construint en funció de la demanda o dels recursos que s’ofereixin des de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació. No només s’expandirà pel territori de Barcelona, sinó també en l’àmbit autonòmic. Ja hi ha interès des de Manresa, Girona…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s